RSS

Despre CTP si despre dreptul de vot



Dupa comentariul lui Dan S. din postul anterior am inceput sa scriu un raspuns dar cum s-a lungit prea tare si e cum e despre cateva idei care ma interesaza, ma gandeam sa public primul meu articol dupa prea multa vreme. As fi vrut sa scriu pe teme care pot fi mai palpitante, cum ar fi entomofagia, dar promit ca asa s-a nimerit. O sa impart articolul in doua teme - una mai putin importanta si cealalta foarte importanta:

1) CTP:

Eu cred ca CTP se foloseste de orice conflict si orice slabiciune, mai degraba ca sa se promoveze pe el insusi (nu citeste nimeni Gandul, iar el e marele gazetar care apare peste tot la TV), decat sa ne explice cruda realitate. Din 2009 mi-am schimbat destul parerea despre integritatea lui. Nu c-ar fi corupt, despre tipul asta de integritate imi mentin parerea. Acuma doar cred ca e ridicol ca jurnalist. Iti amintesti de CTP, propunand ceva constructiv, explicand rational cum functioneaza ceva? Eu nu. 

Pt CTP vina altcuiva e ca vitaminele, zice si Iulian Comanescu si sunt de acord cu el. Fiti atent cat de incrancenat si agresiv e impotriva tuturor. Ca lumea sa-l asculte tre sa fie neaparat violent ("Nuti nu e curva", etc). Comanescu mai explica de ce are nevoie de un accesoriu: dupa Dacie, vestuta de fâș, acuma ochelarii de culoarea semnalizatorului - tip Bono.




2) Drepturi si realitate:

Dane, nu inteleg de ce n-ar trebui sa voteze emigrantii romani. Sunt destul de folositori pt economie cand trimit bani. In plus, majoritatea muncesc afara pentru ca la un moment dat sa se intoarca mai prosperi acasa.

Pe deasupra, faptul ca un cetatean roman nu e in in interiorul unei tari nu inseamna neaparat ca e mai deconectat de realitatile ei. Putini romani au vreo relatie directa cu cei care iau intr-adevar decizii (probabil multi dintre ei sunt corupti), dar majoritatea romanilor isi formeaza opiniile dupa ce vad la tv (as fi vrut sa zic dupa ce citesc in ziare sau pe net). Daca imi spui ca televiziunile fac un serviciu jurnalistic decent, n-are rost sa mai vorbim.

Fiecare isi construieste o imagine a realitatii si din asta isi face pareri (inclusiv in politica). Se bazeaza pe informatiile pe care le obtine de la alti oameni care stiu ceva in plus, din presa, scoli, etc. E clar ca oamenii fara educatie au posibilitati foarte reduse sa isi faca o imagine cat de cat conforma cu realitatea. Castiga mai degraba manipulatorii aici. Cred (cum crede si Dani) ca ai nevoie cel putin de o educatie minima ca sa faci o alegere decenta. Ca nu prea ai de unde alege e alta poveste.

Da vorba aia din Filantropica: "viata e complexa si are diverse aspecte"(sau ceva de genul asta). E foarte complexa "viata" asta. Atata de complexa incat nimeni nu poate avea intotdeauna dreptate. De-aia oamenii folosesc pareri si e normal fiindca nimeni nu comunica doar cu adevaruri absolute. De multe ori lumea (mai ales cea needucata) ramane la aceleasi pareri si aceleasi pareri pentru ca refuza sa se educe (prin educatie esti introdus intr-o multime de multe alte pareri). Asa o fi mai confortabil si de-aia e si religia atata de importanta pentru unii, pentru ca se repeta aceleasi pareri care nu pot fi contestate. Dar nu intru acolo. Vreau doar sa spun ca opiniile noastre ar trebui sa evolueze in acelasi timp cu educatia. Asa ca-i ok sa-ti mai schimbi parerea din cand in cand.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Eu cu cine votez?

Am tot sperat ca odata cu trecerea timpului o sa pot privi lucrurile mai la rece. Suntem la jumatatea perioadei dintre suspendare si referendum si lucrurile sunt tot mai neclare. Recunosc ca la locale am votat cu USL, nu prentru ca ar fi avut un program mai bun ci pentru a respecta principiul rotatiei la putere. Pe acelasi principiu as fi votat si in toamna, daca nu erau evenimentele din ultimele saptamani. Ambele tabere au facut o gramada de greseli si sunt convins ca si pdl a facut aceleasi abuzuri in anii cand a fost la putere pe care le-a facut si usl-ul in ultimele luni.
Pentru 29 avem 3 posibilitati:
1. Sa votam NU la referendum. Asta inseamna ca nu suntem de acord cu demiterea presedintelui. Din pacate asta inseamna si ca suntem de acord cu comportamentul lui Basescu, cu Udrea, Videanu, Berceanu, etc. Ce se va intampla daca lumea voteaza NU si Basescu castiga referendumul? Inca 3 luni de Basescu in conflict cu Parlamentul si Guvernul. PDL va castiga si majoritatea la alegerile din toamna si ne intoarcem la situatia de acum 6 luni cu PDL la putere.  
2. Sa votam DA la referendum si astfel sa fim de acord cu demiterea lui Basescu. Asta ar insemna ca  ii sustinem pe Ponta si Antonescu, Iliescu, Voiculescu si Nastase. Ce se va intampla daca e demis presedintele? Alegeri prezidentilale, probabil Antonescu presedinte, USL castiga majoritatea si in toamna si o aparenta liniste politica pana cand se vor certa Ponta si Antonescu si atunci reincepe circul.
3. Sa nu mergem la referendum, desi asta pare varianta de mijloc sau cea care arata indiferenta/dispretul fata de politica romaneasca, avantajeaza tabara 1. Este totusi o varianta de mijloc, arata ca Basescu nu are sustinere dar nici metodele lui Ponta/Antonescu nu au. Ce se va intampla in cazul acesta? USL va castiga alegerile in toamna, vor urma inca 2 ani de Basescu in conflict cu Parlamentul si Guvernul.
Am citit zilele astea un articol in care scria ca daca nu poti sa iei o decizie de o parte sau de cealalta, trebuie sa te uiti cine sustine o tabara si cine o sustine pe cealalta si iei decizi in functie de cat de mult te asemeni cu unii sau cu ceilalti.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ce Fe Re

Acest articol nu este despre echipa de fotbal, ci despre Caile Ferate Romane. Se vorbeste constant si repetat despre pierderile nesfarsite ale CFR, despre infrastructura proasta, timpul de calatorie prea lung si garile cam murdare. Nu fac altceva decat sa mai adaug cateva randuri la toata aceasta literatura.
Acum cativa ani, la intrarile in Gara de Nord Bucuresti era o firma de paza care verifica biletul de calatorie al fiecaruia care dorea sa intre spre peron, in acest fel limitand serios numarul impostorilor si infractorilor ce misuna in zona rau famata a garii. Mi s-a parut o idee buna si credeam ca asa a si ramas.

Cu toate ca am facut cateva drumuri cu trenul la Bucuresti in ultimul an, de fiecare data obisnuiam sa ajung la gara cu 5 min inainte de plecarea trenului, asa incat eram mult prea preocupat sa gasesc linia si vagonul ca sa mai fiu atent si la peisajul ce ma inconjoara. Ultima data insa, am ajuns cu vreo 20 de minute inainte. 

Am gasit interesant ca s-a renovat un pasaj de la metrou care iese direct in gara. Destul de curat. Insa de cum intri in gara, peisajul se schimba. Fara a pune la socoteala vesnicul acoperis de plastic care face un efect de sera teribil in interior, mirosurile de cartofi prajiti din restaurantele din incinta te pot face sa te indrepti direct spre tren, renuntand la pranzul la pachet. 

Cativa baieti la bustul gol isi etaleaza tatuajele, injurand cu talent si evaluand parca fiecare calator ce le trece prin fata. Cativa puradei vin sa ceara bani. Deja imi merge gandul si imi dau seama ca nu mai e nici o firma de paza pe acolo, sau poate erau in pauza. Trenul nu era inca la peron si ma mai uit putin la un chiosc de ziare. Ceva reviste colorate, ceva ziare. Iau o Dilema, ca n-am citit-o demult.

Apare trenul la peron, dar nu ma grabesc sa urc, merg agale sa gasesc vagonul. Sunt depasit pe traseu de un alai ciudat: 3 barbati cu bratul cu reviste alearga spre capatul trenului de parca l-ar pierde; in spatele lor un tuciuriu cu 3-4 parfumuri in maini nu reuseste sa tina pasul; un altul cu un "Nokia nou" de vanzare ii spune ceva si fuge inainte; si mai in spate doi cersetori murdari se grabesc schiopatand si ei.

Ajuns la vagon, observ ca unul dintre barbatii cu ziare e pe culoar, ajuta la imbarcare, ca plasatoarele de la teatru. Imi vine si mie randul, imi indica locul si ma intreaba daca am nevoie de ajutor sa imi urc bagajul. Refuz politicos. Pe cand credeam ca am scapat:
 - Domnu, domnu...ascultati-ma putin. Nu va asezati aici. Astia de la CFR sunt smecheri. Programeaza pe calculator biletele si se umple partea asta din vagon dar ramane tot timpul gol in partea cealalta. E pacat sa mergeti cu spatele pana la Cluj.(imi ochise destinatia pe bilet) Haideti cu mine sa va arat. 
In invaluirea creata, ma trezesc ca ma duc dupa el sa imi arate. 
- Hai sa va ajut sa puneti bagajul sus. Stati aici langa masuta, confortabil.
M-am dezmeticit intre timp si ii zic:
- Nu vreau sa am probleme cu calatorii, dar daca vreti aratati-mi ce reviste aveti.
- Ah, sigur ca da, vedeti aici pretul pe ele, 20 de lei. Eu vi le dau la 15. Sunt interesante rau. Ia uitati: Historia, National Geographic...Asta nu va trebuie dvs..(Si trece repede peste Playboy) Ia uitati-va putin la asta...Historia...Si sunt toate cu reducere. Ce ziceti?
- Tocmai am vazut la chiosc ca era redusa la 10 lei...
- Hai domle nu iti bate joc, ca imi pierd timpul, nu se poate asa ceva...
Si direct pleaca din vagon nervos. Mai vin si altii, ca ei au reviste mai bune si mai ieftine si toate ziarele bune: Libertatea, Click, Cancan. Apoi apare baiatul cu parfumuri: "Hai uitati-va la ele ca sunt vero..."
Dupa ce se potoleste asaltul celor cu ziare, apare unul cu carti...numai bestsellere. Si in final vin cersetorii.... Tarandu-se prin compartiment si mirosind pestilential (era o zi cu peste 30 de grade). Evident ca s-au gasit si unii sa le faca business-ul rentabil, dandu-le un bonus pentru stradanie si primind in schimb un "Bogdaproste".

Conductorii (erau de fapt doua femei) se straduiau cat puteau sa ii alunge pe calatorii clandestini, dar evident ca nu aveau nici un spor, acestia urcandu-se inapoi cu 2 vagoane mai in spate.

Porneste si trenul intr-un final, cu mine gandindu-ma ca o sa imi reiau obiceiul prost de a ajunge la fix la gara, cu riscurile aferente si cu dorinta de a ma intoarce cat mai rar cu putinta in Gara de Nord. 

Pana la urma mi-a trecut si dezgustul cand ne-am apropiat de munti si a inceput o ploaie racoroasa si am ajuns in gara din Sinaia, atat de curata si frumoasa, cu o masina de epoca ce sta de paza alaturi de o locomotiva cu aburi. Ma gandesc ca asa trebuie sa fie si in Elvetia si apoi ma uit cu interes pe geam pentru cand se va apropia Caraimanul sa vad crucea din varf. De data asta era cam inorat si am ratat-o dar oricum mi-am facut datoria asumata de pe vremea cand mergeam sau veneam de la mare. 
 Sinaia


Calatoria nu se termina insa in nota optimista, intrucat dupa Brasov a urmat o portiune cu lucrari si viteza de 10 km/h, generand o intarziere aferenta de 40 min. Noroc ca trenul are vagon restaurant si mai poti pierde vremea si acolo. 

Hai CFR!


 Darie



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Concertele


Trei concerte mi-au atras atentia in Cluj in aceasta primavara. Le descriu putin mai jos si poate ne vedem acolo!

Concertul trupei The ROCK, sambata, 28.04.2012 la Euphoria Music Hall. Vor canta muzica celor de la AC/DC si ar trebui sa fie o experienta inedita pentru iubitorii celebrilor australieni. Biletul e 20 de lei.

Roxette vor canta pe Cluj Arena pe 19.07.2012. Este unul dintre cele mai importante concerte din ultimii ani la Cluj si cred ca trebuie vazut neaparat. Biletele sunt de la 65 de lei in sus.


Insa concertul pe care il astept cu cel mai mare drag este cel sustinut de Goran Bregovic si a sa Wedding and Funeral Orchestra. Visez la concertul asta de ani de zile, si ma bucur ca revine la Cluj. Am auzit doar de cat de grozav a fost precendentul sau concert acum mai bine de 10 ani la Sala Sporturilor. Va fi in acelasi loc, pe 18.06.2012, iar biletele sunt intre 30 si 120 lei.

Si in final o mostra de concert:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Maratonul Cluj

Corpul uman a evoluat in urma cu aproximativ 4.5 milioane de ani la forma bipeda pentru a putea permite oamenilor sa alerge si sa vaneze pe distante mai mari. Dintre beneficiile alergarii amintesc doar cateva: intarirea sitemului cardio-vascular, reducerea colesterolului, scaderea in greutate, reducerea stresului; adica tocmai problemele cu care ne confruntam in ziua de azi, "secolul vitezei", cand oamenii alearga mai putin iar majoritatea "alergam" cu masinile.
Pentru a incuraja miscarea in general, si alergarea in particular, duminica, 22 aprilie, Runners Club organizeaza a doua editie a Maratonului International Cluj. Evenimentul este adresat atat profesionistilor cat si amatorilor, avand mai multe probe de lungimi diferite: maraton (42 km), semi-maraton (21 km), maraton stafeta (4x10 km), crosul BT (6 km), si cursa pentru copii (2 km). Participarea la ultimele 2 probe este gratuita!
"Asadar va asteptam sa alergati sau sa incurajati participantii la unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale orasului Cluj-Napoca in 2012."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Iarna - de Vasile Alecsandri

Din văzduh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă,
Lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă;
Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi,
Răspândind fiori de gheaţă pe ai ţării umeri dalbi.

Ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară!
Cu o zale argintie se îmbracă mândra ţară;
Soarele rotund şi palid se prevede printre nori
Ca un vis de tinereţe printre anii trecători.

Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împregiur, în depărtare,
Ca fantasme albe plopii înşiraţi se perd în zare,
Şi pe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum,
Se văd satele pierdute sub clăbuci albii de fum.

Dar ninsoarea încetează, norii fug, doritul soare
Străluceşte şi dismiardă oceanul de ninsoare.
Iată-o sanie uşoară care trece peste văi...
În văzduh voios răsună clinchete de zurgălăi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Islanda - Cu bicicleta în deşert

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a realizat filmul "ISLANDA - CU BICICLETA PRIN DESERT" in coproductie cu Televiziunea Romana.

"Filmul este un documentar de calatorie realizat si difuzat cu sprijinul sponsorilor BCR PENSII, BCR ASSET MANAGEMENT si BCR ASIGURARI DE VIATA - Vienna Insurance Group si reflecta expeditia "ISLANDA 2011" derulata in vara anului 2011 de Clubul de Cicloturism "Napoca" prin ceea ce poate fi numit ultimul teritoriul salbatic al Europei - Islanda, tara deserturilor fragmentate de gheata, foc si apa, tara gheizerelor si vulcanilor din apropiarea Cercului Polar de Nord, paradis al fotografilor si fascinatie a turistilor atrasi de natura", a declarat Radu Mititean, director executiv CCN.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS