RSS

Criza

Ce este criza? Ce fel de criza este? Toata lumea vorbeste de criza: criza financiara, criza mondiala, criza de timp... De unde vine ea si incotro se indreapta?

Nu ma prea pricep la economie, sper sa ma ajute cititorii din bransa, dar am un exemplu pur ipotetic: o firma face 100$ profit pe an. Pentru anul urmator isi propune 120$ profit, dar nu reuseste decat 70$ profit => suntem in criza, pentru ca cei 50$ care lipsesc (pana la 120$ cat aveau target) erau deja cheltuiti si deci avem datorii 50$. De ce nu se uita la cei 70$ profit?

Sunt multe raspunsuri si explicatii… unele mai simple altele mai complexe. Practic, preturile cresc incet si sigur (mai putin benzina/motorina care scade), veniturile scad sau raman constante. Aud in fiecare zi de companii care concediaza sute sau mii de angajati.

Cam asta inteleg eu din criza, sau mai bine zis nu inteleg din criza.

Care e parerea/explicatia voastra?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comentarii:

Darie spunea...

Profitul nici nu are asa mare importanta, atata timp cat exista. Insa daca activitatea scade, urmeaza o reconfigurare a personalului si a resurselor. Fie lucram mai putin si pastram angajatii(cazul Dacia), fie lucram la fel, dar mai putini(cazul furnizorilor de materiale pt Dacia). Sau lucram mai putini si mai putin(cazul sectorului constructii). S-au scumpit creditele, deci se obtin mai greu banii, iar cei care s-au imprumutat deja ii returneaza mai greu. Iesirea? Sa scada dobanda, sa cheltuim mai cu grija, sa nu ne plangem ca nu cresc salariile cu 50% etc...

Presedintele Cehiei a spus intr-o conferinta acum 2 zile: Actuala criza se aseamana cu o raceala: daca iei medicamente iti trece intr-o saptamana, daca nu iei, iti trece in 7 zile.

Dani spunea...

De ce scade activitatea?
Populatia globului este in crestere, deci in mod evident si consumul (de orice fel ar fi el) creste. Daca creste consumul trebuie sa creasca si productia sau macar sa ramana constanta.
De unde e blocajul? Am consumat mai mult decat am produs pe ideea ca o sa producem mai mult?
Daca nu consumam (cheltuim) atunci nu avem pentru ce sa producem.
Daca nu producem scade activitatea si ajungem la reconfigurarea resurselor.
Deci trebuie sa consumam ca sa se produca, dar de unde (cu ce) sa consumam daca nu se produce?
S-a dezechilibrat balanta intre productie si consum?

Alex spunea...

criza nu o vad deloc legata de productie si consum. Toate mergeau bine. Criza a venit din manipularea banilor virtuali. Imi place urmatorul exemplu:

badea Vasile are un teren. Vrea pe el 10 000 euro.
badea Ion se gandeste ca oricum vor creste preturile si se gandeste sa faca o "investitie" intr-un teren pe care sa-l vanda dupa 6 luni. N-are banii la saltea asa ca se imprumuta la banca.

peste 6 luni badea Ion cere pe acelasi teren 20 000 de euro. se gaseste un bade Gheorghe care sa vrea sa faca si el o "investitie". Evident n-are bani si se imprumuta de la banca.

si uite asa in continuu pana la un punct...sa zicem ca terenul initial ajunge la valoarea de piata de 500 000. Nu se mai gaseste nimeni sa ofere 500 000. Ultimul bade din sir ramane cu terenul si cu un credit mare la banca. Intra in incapacitate de plata a ratelor. Banca ii ia terenul si incearca sa-l vanda. Dar n-are cui, nu da nimeni sa zicem 450 000 (valoarea creditului). Si uite asa banca ramane fara lichiditati. Nu mai poate da credite pentru cei care intr-adevar aveau nevoie (firme - proiecte de dezvoltare). Nu se mai pot lua credite pt dezvoltare - firmele stagneaza => nu mai creste PIB => stagnare sau recesiune.

Problema mea e ca nu am idee cum se poate iesi din criza. Precedenta solutie a fost oferita de Hitler. Astept o alta varianta acum...

Darie spunea...

Exemplul lui Alex e excelent pentru a explica declansarea crizei. Ce ziceam eu mai sus sunt efectele. Intai au avut probleme institutiile financiare si apoi companiile din economia reala. Faptul ca preturile au fost cu mult peste ceea ce insemna in realitate(ca utilitate) valoarea terenului, a dus inevitabil la scaderi si blocaje.
Cred ca daca nu ar fi aparut problemele financiare la nivel mondial, in Romania sistemul de dezvoltare a economiei prin creditare mai mergea mult si bine. Rata de indatorare a populatiei este in limite decente fata de alte tari. Bancile romanesti au avut profituri in crestere anul acesta, in schimb firmele din celelalte ramuri incep sa aiba probleme.
In SUA, instrumentele financiare au ajuns la un grad de sofisticare greu de inteles chiar de specialisti, asa incat au primit credit multi dintre cei care nu meritau asta. Pentru 100$ consumati util au fost rulati alti bani in asigurari, acoperiri de risc(mai credem ca exista asa ceva 100%???), alte investitii. E imposibil sa functioneze la nesfarsit sa primesti bani reali pentru venituri viitoare(creditele), atata timp cat sistemul de control ramane mereu in urma fata de avantul oportunitatilor financiare.
Iesirea? Sa se repare cat mai repede derapajele din tarile dezvoltate, ca fara ei ajungem din nou la agricultura de subzistenta (noroc ca n-am iesit inca de tot din ea).

Anonim spunea...

criza? destul de complicat si de simplu in acelasi timp...de ex cu imobiliarele...se vand multe in rate...banca da credite la toata lumea...cererea e mare...vanzarile sunt mari...la un moment dat cuparatorii nu mai au bani sa plateasca ratele-fiind date prea usor de banci...neincasand ratele banca va creste dobanzile...tot mai multa lume nu poate plati ratele...se confisca apartamente care se scot la licitatie...cererea scade pe fondul dobanzilor mari...banca ramane cu proprietati pe care nu le poate vinde si nu mai are lichiditati...intra in incapacitate de plata....alta banca nu isi incaseaza de la ea banii si ramane si ea fara bani....crescand dobanzile nu se mai fac imprumuri...cererea in general scade....societatile isi reduc productia si dau afara angajati..

embevolter spunea...

@Alex, la noi e criza bancara? Din cate stiu eu nu e chiar criza. In textul foarte ilustrativ al exemplului tau l-as schimba pe badea Vasile cu dude John Doe.
Darie a explicat putin complicatiile din sistemul americanilor si din cate inteleg eu, de acolo a pornit totul. Nu sunt sigur ca sistemul economic nu putea functiona inca mult si bine de acum incolo daca se revizuiau niste politici si daca nu erau niste vinovati la mijloc. Rolul unor factori de decizie in privinta pietei este sa gaseasca mijloace(mecanisme) care sa asigure inexistenta ultimului dude din sirul lui Alex. Intotdeauna o sa existe cate unul lacom dar fenomenul prin care milioane de oameni imprumutau fara oprelisti bani pe care ii plateau foarte greu,lipsa de transparenta dintre banci si investitori, complexitatea sistemului pe care nici bancherii nu-l intelegeau au dus la umflarea si spargerea bulei.
Si cum globalizarea a realizat o lume mai interconectata ca oricand, criza la americani inseamna criza peste tot. Pentru cat de interconectata e lumea ar trebui un articol:)
Iesirea? Nu prea stie nimeni din cate m-am documentat, dar sunt tot felul de pareri. Unii cu cvasi-nationalizari, altii cu preluarea institutiilor vitale de companii mai puternice. Altii sunt chiar defetisti si prevad chiar depresione. Cam atat stiu despre asta.
E interesant de studiat cum s-a declansat criza de subprime la americani. Principiul il regasesc la alex si petro dar treaba e un pic mai complexa din cate am inteles. Cum bancile, investitorii, companiile de asigurari, agentiile de rating - toate au ajutat la crearea unor sume exorbitante de bani virtuali care n-aveau acoperire in realitate.

Anonim spunea...

cica un indian economist, intrebat cum vede el criza on the long term, a spus, well, on the long term we're dead anyway

Trimiteți un comentariu