RSS

Odessa in flacari

Intr-un cadru inedit - castelul Banffy din Bontida(CJ), Tiff-ul de anul asta a pregatit un deosebit film istoric. Odessa in flacari este o coproductie italiano-romana, filmata in anul 1942, deci in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, la un an dupa ocuparea orasului de catre trupele romanesti si germane.

Am regasit in film multe aspecte pozitive cu privire la ceea ce insemna Romania in viziunea europeana acum 80 de ani. Numai faptul ca actorii italieni jucau roluri de romani si parca tot e ceva. Au fost scoase in evidenta cateva aspecte ale burgheziei romanesti din acea perioada, contrare cu tot ce avea ulterior comunismul sa sustina: taranii care lucrau pentru boieri nu erau asupriti de acestia, ci din potriva ii priveau ca pe niste protectori si aveau un spirit nationalist foarte corect definit, ce azi mi se pare ca il regasim cu greu.

Cel mai mult insa m-a impresionat acuratetea cu care filmul prevesteste ceea ce urma sa vina prin comunistii rusi: distrugerea ideii de proprietate (pana si oamenii erau in proprietatea statului), cenzura culturii si a liberei expresii, oprimarea convingerilor religioase, indoctrinarea si indobitocirea celor de la conducere. Probabil daca ar fi vizionat filmul suficienti romani la momentul potrivit ar fi fost mai dificila instaurarea comunismului aici.

Un alt aspect interesant a fost acela al ocupatiei pasnice realizata de catre romani, care ofereau ajutor populatiei civile, in contrast cu atrocitatile comise de bolsevici (si evident si de nazisti), lucru sustinut si de resurse istorice actuale.

Nu e de mirare ca filmul a fost interzis imediat ce comunistii au preluat puterea in Romania si au incercat sa distruga orice urma a acestuia. A fost regasit recent in arhivele italienilor si redifuzat dupa mai mult 70 de ani de intuneric.

Darie

Resurse:

-despre castelul Banffy
-despre Tiff
-despre ocuparea Odessei

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comentarii:

Anonim spunea...

tot despre Odessa ce nu se stie

http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Cea_mai_neagra_pagina_din_istoria_Romaniei_ajunge_pe_pelicula-_Masacrul_de_la_Odessa_0_275973001.html

Trimiteți un comentariu