RSS

Hai la TIFF!

UPDATE2:
03.05.2010. Amer - film din categoria Umbre.
Unul din filmele care mi-a placut cel mai mult in ultima vreme. Diferit de tot ce am vazut pana acum: multe close-up-uri care te zapacesc, impreuna cu muzica uneori asurzitoare si cu lipsa aproape totala a dialogului te fac sa mergi cu mintea in cu totul alte directii decat se va intampla de fapt in film. Sala arhiplina, oameni care au parasit incinta inainte de final, aplauze, tipete, rasete. Cu greu te poti desprinde de ecran ca sa te gandesti la altceva in cele 90 de minute. Excelent.
UPDATE1:
01.05.2010. Am vazut inca doua proiectii, de data asta notate cu excelent.

6 scurt metraje ale scolii de film Sam Spiegel din Israel dintr-o colectie aniversara realizata cu ocazia implinirii a 20 de ani de la fondare care constientizeaza publicul amator de existenta si frumusetea filmului israelian. Fara efecte speciale, cu buget redus, doar povesti tragi-comice(probabil datorita nevoii de haz de necaz al unui popor aflat in razboi de zeci de ani) ale intamplarilor de zi.

Truffaut si Godard- un documentar despre doi regizori care au revolutionat filmul francez, care pe langa informarea detaliata asup ra perioadei anilor 50-60 din cinematografia franceza, numita Nouvelle Vague, are si efectul de a starni privitorul in a vedea filme de referinta ale celor doi:
The 400 Blows sau Jules et Jim sau Breathless (cele remarcate de mine) ii pot face curiosi chiar si pe cei care poate prefera noul Prince of Persia.
Filmul s-a bucurat si de prezenta si comentariul criticului Alex Leo Serban, recent emigrat in Argentina pentru o viata mai apropiata de idealurile sale.

Cele doua proiectii mai pot fi vazute la TIFF miercuri si vineri.

Articol original:

TIFF-ul e ca vinul, se face tot mai bun pe an ce trece. Mai multe filme, mai multe locuri in care se pot vedea, mai multi spectatori. E febra mare in oras. Daca n-ai fost la TIFF, nu existi. Chiar daca biletele s-au scumpit putin, interesul a ramas. Si ideea cu proiectii in Piata Unirii a prins foarte bine, pacat ca nu e vremea cea mai potrivita.


Filmele sunt...altfel... Si poate de-asta e si audienta mare. Ca n-a auzit nimeni de ele si foarte greu le-ai putea vedea in alta parte.
Am vazut pana acum doua, din categoria Terapii extreme:

Primul, olandez, Templul credintei relateaza evolutia unui grup de oameni aflati la terapie intr-un sanatoriu izolat. E filmat interesant, la persoana I, numai in scurte momente aparand figura personajului principal. L-am votat ca mediu.

Al doilea, suedez. Indrumare e despre un barbat trecut de 50 de ani care are dureri de spate, asa incat nu mai lucrase de un an si jumatat, iar sotia l-a trimis sa incerce o terapie alternativa, fiind exasperata de stilul de viata al sotului sau. Lucrurile o iau razna pentru ambii parteneri, finalul fiind unul care m-a determinat sa votez filmul cu "merita vazut".

Alte recomandari?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comentarii:

Dani spunea...

Grasii - o comedie/drama - " Cinci poveşti despre persoane supraponderale într-un mediu comun: terapia de grup. Un loc unde oamenii nu se aşteaptă să scape de kilograme, ci să afle de ce le tot pun."
Spargatorul - despre un alergator de maraton care sparge banci. Undeva intre merita vazut si mediu.
Un alta comedie draguta a fost - O chestiune de mărime - despre un grup de grasi care se lasa de cure de slabit si se apuca de sumo.

embevolter spunea...

Ma ce ciuda mi-e. Al doilea TIFF pe care il ratez. Profitati fratilor!

Elvira spunea...

Imi plac comentarii tale , Darie. Esti super. La mai mare.Nota 10 de la mine.

Trimiteți un comentariu