RSS

Catedrala Mantuirii Neamului

"Biserica Ortodoxă Română speră ca la sfârşitul anului să poate începe lucrările de construcţie la Catedrala Mântuirii Neamului".
Pornind de la nume, cineva chiar crede ca o magaoaie ca aia o sa mantuiasca neamul romanesc? De aia se calca in picioare oamenii la fiecare sarbatoare pentru ca nu avem o catedrala de 110 m inaltime (30 de etaje)?
Oare cei 5000 de pelerini cum o sa parcheze in cele 250 de locuri de parcare subterane, ca doar nu o sa vina cu bicicletele la biserica in hainele de duminica?
Cele 11 hectare de spatii verzi desfiintate pentru a construi acest mastodont de beton oricum nu foloseau la nimeni. Cele 400 de milioane de euro necesare construirii oricum nu ajungeau decat pentru cativa km de autostrada sau pentru modernizarea  catorva spitale, scoli sau chiar parcuri.
Ce ma linisteste pe mine este faptul ca suntem in Romania, si ca de pe foaie pana in realitate e distanta mare. Cei 6-7 ani preconizati de biserica ca necesari construirii se vor transforma in 50 si pana atunci o sa ne dam si noi seama (sau macar copiii nostrii) de ce avem cu adevarat nevoie.
O alta nelamurire a mea legata in general de biserici este de ce trebuie sa fie cele mai mari sau cele mai frumoase? Mandria nu e un pacat?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 comentarii:

Dan S. spunea...

Multe case din centrul Clujului au fost revendicate si castigate de catre episcopie, iar ca rezultat, multe persoane in varsta au ramas sau vor ramane pe drumuri. Nu-i mai satura d-zeu. Sa aiba cat mai mult. Nu conteaza ca prin astfel de actiuni calca pe cadrave. Fie ele oameni, sau natura! Dar, cum ei ofera ceea ce nimeni altcineva nu e in masura, si anume nemurirea, reusesc sa detina controlul si sa manipuleze masele extrem de usor. Pana una alta, hai cu zicala: sa dam din coate, s-ajungem la moaste!!!!

Darie spunea...

Notre-Dame e prea mare? Care sunt motivele pentru care a fost construita? Stadionul national e prea mare? costa prea mult?
Numai episcopia a revendicat case? Batranii care stau in ele au muncit ei pt casele alea? De ce nu stam noi in ele?
Astept raspunsuri...:)

Dani spunea...

Notre-Dame a fost construita de francezi. Cand Bucurestiul o sa arate ca si Parisul, infrastructura noastra o sa fie comparabila cu a francezilor, cand pensionarii romani o sa-si permita sa circule prin Europa, cand educatia de la noi o sa fie comparabila cu a lor, atunci o sa ne permitem sa ne facem si noi o Notre-Dame.
Notre-Dame a fost construita acum 900 de ani pentru ca vechea catedrala peste care a fost construita era "nedemna de noul rol maret" al episcopului. Cred ca omenirea a evoluat de atunci.
Stadionul national... si aici am obiectii, dar mai ales legate de stadionul din Cluj (Ion Moinea) care e finantat de primarie.
Cat de mult costa ceva e strans legat de ce iti permite buzunarul.

Dan S. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dani spunea...

Aici nu e vorba de dreptul la propietate.

Dan S. spunea...

http://think.hotnews.ro/pro-si-contra-finantarii-bisericilor-de-catre-stat.html

Alex spunea...

mi se pare anormal ca statul sa finanteze biserici/culte. In satul bunicilor biserica s-a construit exclusiv din contributiile satenilor. E perfect normal, este dorinta unei comunitati de a-si construi un lacas de cult. Religia nu este obligatorie, nu trebuie impusa. Dar oricum biserica asta de 400 mil e de fapt tot o afacere...n-ai cu cine

Alex

Zergu spunea...

http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/mall-ul-smenuirii-banului-si-lipsa.html

Anonim spunea...

pentru Dani S.: copilasule, esti total aerian. biserica, dupa parerea ta, daca isi cere drepturile, face abuz (revendicarea caselor), altii fac un lucru firesc, ca doar cer ceva ce le apartine. daca biserica face o mare catedrala, face ceva rau (ca doar nu sunt bani), dar toate tarile se mandresc cu ceva grandios (oare acele monumente au fost facute din frunze uscate sau cu capital?). orice ar face biserica, pentru unii "inteligenti" ca tine, tot rau face. si de ce? pentru ca spune unora ca tine ca nu duc o viata asa cum ar trebui. o sa spui ca, probabil, ca etalonul tau e altul. al nostru este Iisus Hristos. asa ca gandeste-te si tu (daca ai capacitatile necesare), cine se situeaza de partea corecta a baricadei? tu sigur nu.....

Ionu spunea...

pentru Anonim:
(1) discutia asta e principiala. "tu sigur nu...", "inteligenti ca tine", "daca ai capacitatile necesare" si din astea sunt pentru prosport.
(2) sa faca biserica catedrale (cacofonie intended) cate vrea! Dar nu pe banii mei. Scuze. Al tau e Isus Hristos, trebuie sa fie si al meu?
(3) da, sa NU faca biserica catedrale acum, cand pensiile scad. Sa faca mai bine cantine sociale.

... multumesc pentru timp.

Anonim spunea...

http://cati-ca-voi.com/catedrala-mantuirii-%E2%80%93-o-noua-casa-a-popo-rului/

Trimiteți un comentariu