RSS

Excursie la mare

La inceputul lui august am facut o excursie de cateva zile la Marea Neagra impreuna cu 2 prietene. Am pornit seara la 22:15 din Cluj-Napoca pentru a evita traficul de pe soselele patriei, am calatorit pe drumuri nationale pentru a evita capitala pe traseul Cluj - Tg. Mures - Brasov - Ploiesti- Urziceni - Slobozia - A2 - Constanta - Costinesti. La ora 9 dimineata am fost in Costinesti - statiunea tineretului. Sincer, trebuie sa recunosc ca prima impresie a fost dezolanta. Plaja arata mai rau decat acum 7 ani desi a fost renovata cu ocazia inundatiilor din 2004. Pe langa marea de oameni care se inghesuiau pe ceasafuri, printre sezlonguri si gunoaie, mai erau chiciurile de pe fleoastar (cred ca asa se scrie) si, cireasa de pe tort, niste masinute umplute cu boxe circulau pe aceeasi alee si te anuntau ce pseudo-artisti o sa fie in seara respectiva in minunatele cluburi-discoteci din statiune.
White Horse-ul a ramas la fel de frumos. Am avut parte de un concert Compact si de un Thunderstruck de vis. Am si luat bataie la ping-pong de la un adversar special dar asta datorita faptului ca lumina nu era prea buna.
Un alt obiectiv a fost aquaparc-ul din Mamaia. Am pornit dimineata sa ne bucuram o zi intreaga de topogane. N-am intrat bine in Mamaia si portmoneul era mai usor cu 15 lei (taxa de statiune + parcare). Ne-am postat la coada de la intrare (evident ca era o singura casa deschisa), s-a deschis si a 2-a casa cand eram deja mai mult de 30 de oameni la rand, am fost indrumati spre aceasta, am vrut sa platim cu cardul intrarea (60 de lei de persoana) dar la casa respectiva nu functiona aparatul desi era afisata sigla Visa/Mastercard. Dupa plata taxei de intrare am fost perchezitionati ca la meci la stadion pentru a nu introduce alimente si bauturi (de orice fel) in incinta - scopul fiind de a face vanzare la terasele din aquaparc. Am fost placut surprins ca preturile la respectivele terase nu erau exagerat de mari (aprox 10-20% in plus fata de plaja) si de faptul ca erau sezloange la dispozitie, incluse in pretul din intrare, prin fata carora se perindau chelneri de la terase dornici sa te serveasca cu bunatati. Servirea a fost de nota 10, aici s-au facut progrese notabile.
Incantati de litoralul romanesc am decis sa vedem ce ofera si vecinii nostri de la sud. Am plecat spre Albena. Prima impresie a fost negativa, legata de vamesi (cred ca erau bulgari desi vorbeau si romaneste). A doua impresie de asemenea negativa legata de starea drumului, desi au un punct in plus pentru ca nu era deloc aglomerat. Ajunsi in Albena am intrat in statiune, a inceput ploaia, am gasit un loc de parcare cu vedere la mare. Aici au disparut impresiile negative si ne-am decis sa mergem pe plaja. Nu prea se poate compara plaja de la Albena cu cele din Romania, nici calitatea apei - desi nu sunt decat 70-80 de km - avem de invatat la capitolul asta. O alta chestie neplacuta a fost faptul ca taxa de statiune nu se putea plati cu cardul sau cu lei. Asa ca am fost nevoiti sa cautam un hotel cu exchange, de unde sa cumparam 5 leva (cam 12.5 lei) pentru a plati taxa.
De pista de biciclete din Vama Veche nu o sa zic nimic.
Exista si locuri unde poti sa stai linistit pe plaja si sa auzi marea daca nu-ti place inghesuiala. Plaja din Saturn arata ok, si la Costinesti in zona dinspre epava e frumos. Acolo poti sa stai linistit la plaja.
La intoarcerea spre casa am ales traseul care include cele 2 autostrazi ale tarii. Pe A2 nu functioneaza toaletele din spatiile de odihna, si am fost indrumati de cel care se ocupa de respectiva parcare sa folosim zidul din spatele toaletei. Pe centura Bucurestiului se lucreaza. A1 a fost lungita cu 15-20 de km. Incantati de faptul ca am parcurs 400 de km 5 ore si jumatate am decis sa mergem si pe Transfagarasan. La Vidraru era acceasi aglomeratie ca si anul trecut. Drumul a fost reparat in unele portiuni. La Balea aglomeratia era mai mare, probabil datorita faptului ca era duminica. Peisajele sunt la fel de spectaculoase. La Balea Cascada n-am mai oprit.
Concluzia ar fi ca poti sa te simti bine si la noi la mare si ca ai ce vizita si la noi in tara, depinde ce cauta fiecare. Evident ca in orice lucru bun poti sa gasesti si defecte, daca n-ar fi asa n-as avea de lucru.

Dani

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comentarii:

Anonim spunea...

pe mine personal ma apuca nostalgia dupa compunerile din clasele primare, cand invatatoarea ne indemna sa asternem pe hartie aventurile de vacanta, si uite asa luam si noi un 10 la Compunere... alte vremuri, acelasi stil narativ...

Darie spunea...

Eu nu vad nici o justificare pentru cineva care merge la Mamaia/Neptun/etc si plateste o vacanta la un hotel de 3+ stele, in detrimentul unor locatii ca Grecia/Spania/Tunisia/Maroc, chiar Croatia. Poate are cineva o explicatie, ca eu tot nu gasesc. Si e plin ochi litoralul romanesc, trebuie sa fie o explicatie...

Anonim spunea...

De ce nu vezi justificare? Ce are litoralul romanesc?

Dani spunea...

Din cele exprimate mai sus, as sublinia mizeria, lipsa infrastructurii si prost-gustul care te agreseaza la tot pasul.

Darie spunea...

Pur si simplu pt ca mi se pare scump sa platesti cel putin 50 de euro/camera/noapte(dar preturile merg si spre 200) pentru ceea ce primesti si ceea ce ai de vazut. Cred doar ca e overrated.

Alex spunea...

doi colegi de servici au fost pe litoralul romanabesc: unul la neptun si celalalt la mamaia. Au fost foarte incantati, chiar aveam impresia ca s-au imbunatatit serviciile. Chiar ma gandeam ca poate la anul o sa trec si eu pe acolo (dupa vreo 9 ani de absenta)

Acum Dani ne prezinta si o alta fata si devin din nou reticent.

Dan S. spunea...

Cine se identifica cu mizeria, tigania si nesimtirea specifica litoralului romanesc, NORMAL ca este incantat de ce gaseste acolo. Daca TU insuti iti ingropi chistocul in nisip, NORMAL ca nu te deranjeaza gunoaiele intalnite.
Singura modalitate ca sa rezisti, sa te simti bine, e sa intorci capul si sa ignori comportamentul din jur.
Cine poate..:)

Trimiteți un comentariu