RSS

Alba Iulia

Orasul despre care pana acum se auzea numai de ziua nationala, incepe sa se faca simtit tot mai des in presa. Cei care conduc acest oras cred ca au mizat pe singurul atu pe care il aveau fata de orasele mai mari din judetele apropiate(Cluj, Sibiu, Targu Mures): bogatia istoriei si cetatea medievala, excelent conservata.

De ani de zile s-a lucrat la restaurarea cetatii construite in secolul 18 si care a servit drept garnizoana imperiului habsburgic. A venit momentul in care sa se si poata exploata turistic(la un nivel ridicat) aceasta cetate. Sigur ca e putin deranjant ca dna Udrea isi cam asuma meritele inaugurarii, dar e un fapt pur maginal.

Marketingul care se face simtit, prin promovarea la TV si ziare este unul agresiv si dupa parerea mea binevenit. Investitiile in publicitate sunt relativ minore, comparativ cu costurile enorme ale restaurarilor facute, insa impactul sunt sigur ca va fi unul foarte pozitiv. A fost introdus un eveniment zilnic, sper permanent, de schimbare a garzii, in fata a trei dintre portile cetatii(cu cai negri si soldati in uniformele armatei habsburgice). Saptamanal(sambata), sau la ocazii deosebite, se trag salve de tun, folosind chiar armele medievale, creand o atmosfera de epoca. Muzeul de istorie contine multe obiecte de valoare si poate fi considerat ca unul din cele mai bune din tara.

Totalul turistilor care au fost cazati anul trecut in Alba Iulia a fost de 26 000 de persoane. Muzeul l-au vizitat 50 000. Potentialul ar trebui sa fie foarte mare, daca tinem cont ca la Bran merg anual 800 000.


Sa fie intr-un ceas bun!

Darie

P.S. :


Inainte de restaurare:

Dupa restaurare:


Articole in presa:

http://www.jurnalul.ro/stire-eveniment/soldati-habsburgi-de-ziua-cetatii-505668.html

http://www.tvr.ro/articol.php?id=61863

http://www.romanialibera.ro/a143292/cetatea-vauban-scoate-alba-iulia-din-anonimat.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comentarii:

Anonim spunea...

Alba Iulia nu este importanta numai ptr ca detine aceasta cetate, orasul se dezvolta si in plan economic, administrativ... Mi se pare un pic exagerata afirmatia conform careia de Alba Iulia se aude numai de 1 Dec si ca singurul atu al orasului in fata oraselor din regiune este doar cetatea ... In plan economic, e destul sa ne gandim ca la Alba Iulia sunt multe dintre putinele afaceri de succes din Transilvania (e.g. Transavia, Albacher, Albalact, Axa Porcelaine, Incov etc). Din punct de vedere administrativ la Alba Iulia este sediul Curtii de Apel ptr judetle Alba, Sibiu si Hunedoara, aici se afla sediul regiunii de dezvoltare economica Centru (ptr judetele AB,MS,BV,SB,HG,CV), sediul arhidiecezei romano-catolice, Arhiepiscopia Romano-Catolica de la Alba Iulia este a 2 a din tara dupa cea de la Bucuresti (ca si ierarhie), a fost infintata chiar de catre Sf. Stefan in anul 1009 (si are cca 440 000 de credinciosi romano-catolici, cea mai imp dupa acest criteriu), tot la Alba Iulia este si sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe ptr jud AB si MS), la Alba Iulia se gaseste sediul Agentiei Nationale ptr Administrarea Zonelor Montane (sunt arondate 27 de judete), Serviciul Regional Anticoruptie ptr jud AB, SB si HD, lista ar putea continua... deci Darie, Alba Iulia nu este un oras chiar atat de neinsemnat in regiune cum ai crezut... Este adevarat ca nu e mare ca si populatie si nu e f aglomerat, dar acest lucru poate fi trecut pe lista avantajelor nu a dezavantajelor...

Revenind la istorie,
O mica corectie: la Alba Iulia nu se lucreaza numai la restaurarea cetatii Vauban de sec XVIII, ci si la Castrul Roman Apulum (sediul legiunii XIII Gemina), cat si a cetatii pre-habsburgice (este vorba de o suprapunere a 3 fortificatii).

Motivul ptr care Cetatea Vauban de la Alba Iulia nu a fost mediatizata / pusa in valoare pana acum este unul f simplu : a fost proprietatea armatei romane si a adapostit mai multe unitati militare (cca 4)... O data cu restructurarea armatei romane cetatea a fost redata municipalitatii si accesul este liber ... unde o data au fost depozite de munitie acum sunt pub-uri, iar santinelele care pazeau ca nu cumva sa se se apropie cineva de "zona restrictionata" au disparut.. Acum pare aiurea, dar pana nu demult armata facea regulile... Palatul Principilor este si acum disputat, in sala tronului lui Mihai Viteazu cadrele militare mai tin inca sedinte si "chermeze" (nu ptr mult timp)...

Legat de muzeul amintit, este un muzeu national, unic in tara datorita patrimoniului si modului exemplar in care este organizat si dotat (ma refer la laboratoarele de restaurare, logistica si sediu). Biblioteca Batthyaneum detine carti de o valoare inestimabila (ca de ex celebrul Codex Aureus).

Alte obiective majore ar fi:
- Palatul Apor
- Sala Unirii
- Catedrala Sf Mihail - (care a implinit 1000 de ani de la atestare si in care se odihnesc principii Transilvaniei, printre care si Iancu de Hunedoara); monument in stil romanic, cel mai mare / important ptr acest stil din SE Europei
- Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice
- Catedrala Incoronarii (ridicata in anul 1922 ptr incoronarea regilor Romaniei Mari)
- Celula lui Horea si locul executiei


Eugen

Darie spunea...

Multumesc pentru comentariul documentat si pertinent. E mult mai lamuritor decat cunostintele mele superficiale despre lucrarile de resturare care se fac acolo.

Alex spunea...

banuiesc ca toata lumea este subiectiva cand vorbeste de orasul copilariei (probabil si eu sunt) dar sa incercam si o parere mai distanta, mai obiectiva.

mi se pare foarte haios sa se treaca la atu-uri ale orasului, citez "Serviciul Regional Anticoruptie ptr jud AB, SB si HD" :) doar mie mi se pare simpatica treaba asta ? :)

..Albacher :)

in rest ce sa zic..."zboara puiule, zboara" ! :)

Laszlo Kozma spunea...

Adaugand la cele scrise de Eugen, un link destul de informativ:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Codex_Aureus

(realizat la 806, din porunca imparatului franc Carol cel Mare)

Laszlo Kozma spunea...

BTW, nu linkul ci codexul :D

Anonim spunea...

Ptr Alex: a fost o enumerare cat se poate de obiectiva a catorva dintre institutiile / serviciile regionale care isi au sediul la Alba Iulia, tocmai ptr ca se vorbea de modul in care se raporteaza orasul la celelate din regiune (Mures, Sibiu, Hunedoara etc. exclus Clujul care face parte din regiunea Nord-Vest) Ptr a nu te dezamagi o sa mai enumar cateva: Directia Regionala de Statistica, Consiliul Regional de Dezbatere Publica, Biroul Regional Sapard, Agenţia Naţională Impotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Alba Iulia, Biroul Regional pentru Romi, Agenţia Regionala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Centrul Regional ANIF etc

Nu sunt adeptul persiflarii prin scoaterea din context a unei chestii si "pedalarea" pe aceasta ... Nu vreau sa intru in nici un fel de polemica pe aceasta tema, asa ca sunt de acord cu tine, sunt foarte subiectiv, si da, ai dreptate e foarte haios! rad de numai pot!

Eugen

Alex spunea...

:) excelent

cu prima ocazie ma mut in Alba Iulia, "Biroul Regional pentru Romi" m-a convins...ole !

cat de simpatici pot fi unii :)

Anonim spunea...

As mai adauga la cele spuse ca o sa avem si echipa in Liga 1 de fotbal la Alba Iulia :D.

Trimiteți un comentariu