RSS

Concertul


Am avut privilegiul de a fi spectator la un concert al Orchestrei Filarmonice din Londra. In program au fost Tchaikovsky si Bruckner, cu participarea violonistei Janine Jansen. Imi doream demult sa particip la un concert Tchaikovsky si s-a potrivit perfect.

Sala de spectacol a fost probabil cea mai mare in care am fost pana acum, de aprox. 3000 de locuri. Am avut loc undeva in spatele scenei, ceea ce am inteles ca nu e deloc bine, orchestra fiind indreptata inspre sala, dar nefiind un expert m-am bucurat mai mult ca pot vedea de aproape orhcestra.

Am ajuns cu o ora inaintea spectacolului si surprinzator pentru mine, era deja aglomeratie si lumea era adunata la o bere la barurile din hol sau luau cina la restaurant, facand din eveniment un prilej de socializare mai amplu.

In fine, am intrat in sala si am gasit locul. Langa mine s-au asezat doi domni in varsta (70+). Tragand cu urechea la conversatia lor am aflat ca unul dintre ei mai are doar doua dorinte neindeplinite: sa cante in fata unei audiente de cel putin o suta de persoane si sa aiba un birou in cladirea din centrul Londrei unde a avut bunicul sau birou. Fara sa vreau m-a dus gandul la ce o fi facut bunicul bunicului meu pe vremea aia. N-am apucat sa ma gandesc prea mult pentru ca domnul cu pricina m-a intrebat daca am venit aici pentru Tchaikovsky sau pentru Bruckner. Cand a auzit ca pentru Tchaikovsky, mi-a zis ca ei sunt pentru Bruckner dar oricum bauturile de la pauza o sa le plateasca ei. N-am mai putut continua discutia ca intrase in scena Janine.



Despre trairile si impresiile din timpul concertului nu o sa scriu preferand sa las pe fiecare sa si le imagineze, in functie de preferintele si personalitatea sa.

Revenind la domul D.S., asa cum ma anuntase mai devreme, in pauza am mers sa bem ceva si sa imi explice de ce e mai bun Bruckner. M-a intrebat intai de unde sunt. Recunosc ca am avut o oarecare ezitare inainte de a-i spune ca din Romania (oare nu o sa fie dispretuitor? sau doar sa ii fie lehamite, sau sa nu mai plateasca berea?). Reactia lui a fost exact inversa decat ma asteptam. Figura i s-a luminat si mi-a spus "Buna seara" in romana. Au urmat apoi mai multe aminitiri de-ale lui din anii '60 cand dupa ce terminase studiile venise in Romania pentru un stagiu, ca sa cartografieze zonele unde ar putea fi crescute capre negre in captivitate in munti. Nu si-a terminat niciodata cercetarea pentru ca intr-o seara din holtelul in care locuia l-au luat pe sus securistii si l-au arestat pentru ca "deseneaza harti pentru tancuri". Scaparea i-a venit din partea academicianului Morariu, profesor de geografie cu care colabora si care le-a aratat doua bilete la opera in Bucuresti, unde urmau sa mearga impreuna si ca raspunde el daca vor fi probleme. Evident ca n-a mai fost cazul de mers la opera, a plecat degraba inapoi in Anglia, dar suprinzator, amintirile i-au ramas placute despre Romania.

Mi-a ramas treaza in minte o replica de-a sa :"In anii '50 Romania era vestita ca o tara foarte frumoasa, dar extrem de corupta. Este la fel si acum." N-a zis nimic despre tigani, despre romanii ce lucreaza in Europa si alte subiecte la moda, avand numai indemnul ca tinerii pot schimba tara daca se implica.

Ar trebui sa ne cumparam niste batrani ca el.

Un an nou fericit!

Darie

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu