RSS

Scumpirea carburantilor

Zilele astea toti soferii romani sunt indignati de pretul carburantilor. Se fac si actiuni de protest pe facebook, se platesc cu maruntis cantitati infime de carburant, se bloceaza accesul la pompe, etc.
Desi se zice ca "romanul mai bine nu manaca decat sa renunte la msina", eu as propune si o scumpire a taxei de parcare in centru  pentru a descuraja mai tare mersul cu masina personala.
Si as vrea sa evidentiez cateva dintre posibilele efectele pozitive ale acestei situatii:
1. Mai multi oameni o sa foloseasca mijloace alternative de trasport: transportul in comun majoritatea si poate o sa fie cativa care chiar o sa treaca la bicicleta
2. Aglomeratia, galagia si poluarea din orase vor scadea
3. Drumurile o sa se strice mai putin
4. O sa fie mai multi bani la buget pentru investitii din economiile de la reparatii de drumuri
5. Sanatatea populatiei o sa cresca datorita cresterii cazurilor de mers pe jos si cu bicicleta
6. O sa moara mai putini oameni in accidentele de circulatie

Daca mai gasiti si alte efecte pozitive, va rog sa le prezentati

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comentarii:

Anonim spunea...

La ce bun ca se strica drumurile mai putin daca nu poti circula pe ele?

Daca stai in Gilau, sa zicem, si vii la serviciu in fiecare dimineata, si nu este autobuz decat din ora in ora, atunci ce faci? pierzi pana in 2 ore pe zi pentru a te "mula" pe programul autobuzelor, sau platesti de-ti sar ochii din cap plinuri scumpe de rezervor?

De ce crezi ca vor muri mai putini oameni in accidente de circulatie, cand se stie ca cei care le provoaca sunt de obicei vitezomani CU BANI (nu ei vor renunta la mersul cu masina), si ca drumuri mai libere = potential de viteza mai mare in localitati?

Avand in vedere ca industria petroliera nu e sustinuta de noi, ci de TIR-uri si alte masini mari de transport, chiar iti va face placere sa dai 50 de bani in plus la paine, pentru ca de la fabrica la magazin e drum lung (chiar daca liber)?

Poate you give it a second thought.

Ionu

Dani spunea...

Salutare Ionu,
Multumesc de comentariu. O sa incerc sa raspund la intrebarile tale.

Pe drumuri o sa circule mai putine masini, adica doar acei oameni care au cu adevarat nevoie sa mearga cu masina. Si aceea o sa poata circula bine, nu o sa mai faca slalom printre gropi.

Sunt mai multe zone din care vine autobuzul cu program (de ex Buna Ziua, unde vine o data la 30-45 de min), iti organizezi programul in functie de autobuz. Cu bicicleta cu mers lejer faci cam o ora din Gilau pana in Cluj (18 km de plat). Cand cineva se muta in Gilau isi asuma si avantajele (spatii verzi, liniste, preturi mai mici, etc) si dezavantajele (distanta fata de oras).

Nu cred ca de obicei accidentele le produc vitezomanii cu bani. Sunt cazuri, evident, dar cred ca principala cauza este aglomeratia de pe sosele. Drumuri libere = mers normal, nu in coloana. Daca ai condus in afara tarii poate ai observat ca soferii nu merg ca nebunii desi sunt drumurile libere in general.

Nu o sa fiu incantat de cresterea preturilor, eu doar am prezentat si aspectele pozitive ale scumpirii carburantilor.

Anonim spunea...

Dani,

Nu cred ca inafara tarii se circula decent pe drumuri libere tocmai pentru ca drumurile sunt libere, cred ca se circula decent pentru ca aceasta este mentalitatea.

Mai cred de asemenea ca oamenii care au nevoie cu adevarat sa circule cu masina circula pe distante mari, in general pentru ca nu au bani de avion de exemplu... pe distante scurte sunt de acord cu tine.

Nu cred ca scumpirea carburantului este solutia. Cred in schimb intr-o educare treptata a populatiei. Cum au facut cei din State de exemplu.. daca esti singur in masina nu ai voie pe fast lane. Stiu ca inca nu e aplicabil la noi - ca n-avem fast lanes, dar trebuie gasite solutii pe directia asta, si nu afectandu-i pe toti oamenii (cu sau fara masini) ca sa incerci sa corectezi un subset restrans...

Mai mult, cei care nu-si pot dezlipi behind-ul de masina vor prefera sa manance pateu in fiecare zi decat sa nu alimenteze cu benzina.

Discutia ramane deschisa :)

Ionu

PS: ceva setari nu-s ok, nu ma lasa sa postez comentariu cu nume/adresa email, zice "adresa URL contine caractere nepermise..."

Dani spunea...

Ionu,
Legat de circulatia in alte tari. Din propria experiente iti spun ca in tarile cu infrastructura rutiera dezvoltata nu e nevoie sa fortezi un semafor pe galbena sau o depasire la limita (de fapt nu prea e nevoie sa depasesti).
Eu in articol propuneam cresterea taxei de parcare in centru tocmai pentru a descuraja mersul cu masina pe distante mici.
N-am zis ca scumpirea este solutia... am vrut doar sa evidentiez anumite aspecte pozitive din situatia data. Sunt de acord ca trebuie educatie, fiecare trebuie sa se gandeasca cand porneste masina daca chiar are nevoie de masina pentru acea deplasare sau daca se pot folosi mijloace alternative: mers pe jos, bicicleta, transport in comun.

Anonim spunea...

:)

Chiar e ciudat cati oameni nu mai stiu cum e mersul pe autobuz. Mie mi se pare distractiv, mai intotdeauna :)

Ionu

Trimiteți un comentariu