RSS

Facebook

Serus la toată lumea care mai pândește blogul. M-am întors, dacă mai sunteți acolo. Animăm puțin acest forum cu niște întrebări actuale. Hai să vorbim despre ...



...Facebook. Vreți?

După afacerea cu WikiLeaks am mai citit și m-am gândit un pic la intimitatea mea virtuală. Nu săriți cu vreo comparație, WLeaks e doar un declanșator, un provocator de analiză aplicată la modestul subiect - moi.

Știi că FB face un 'killer gmail' acuma? Mail! Și cică te mai încurajează să îți exporți viața anterioară la ei! Se mută lumea de pe net pe FB, să vezi. De geniu! Pe mine mă sperie doar cât de ușor, tehnologic vorbind, o informație de-a mea(mail, status, poză) poate fi folosibilă de alții (de ex publicitate). Vă dați seama că agențiile matrimoniale își freacă mâinile. Nu-s foarte confortabil cu faptul că împart cu FB dreptul asupra unor poze sau scrieri de-ale mele. Se zice că în ziua de azi cam dispare privatul și ne îndreptăm înspre o viață publică în care ne sharuim aproape tot. Avem o grăma de canale ca să ne exprimăm, să comunicăm și să ne sporim creativitatea prin interacțiune, și asta e super. Da pt mine e clar că vrem și să ne controlăm persona virtuală, să fim suveranii ei. Și asta nu e prea clar pt mine în ziua de azi pe net și mai ales pe rețelele sociale.

Așa că eu deocamdată nu mă avânt să mă mut cu totul pe FB. Vreau să văd un pic de pe margine ce se întâmplă și dacă până la urmă consider că e de bine, m-oi adapta. Pt mine nu-i chiar așa esențială adoptarea de nou în virtual și tehnologie cum o fi pt alții.

Hai, rupeți în carne vie!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comentarii:

Dani spunea...

Parerea mea e ca nu e bine "sa-ti pui toate ouale in aceeasi straita" (plasa ptr cine nu intelege cuvantul). Adica eu am, mail-ul la yahoo, pozele la google, prietenii la FB, de ex.
Mie nu FB mi se pare ingrijorator ci google. Folosesc chrome, care e logat tot timpul la contul de google (ptr a sincroniza bookmark-urile, si alte necunoscute, cica) - deci stie cam pe ce site-uri ma dau eu. Telefonul cu adroid se leaga la acelasi cont si stie cat si cu cine vorbesc si alte cele ce le am eu in telefon. Google are si pozele mele, documentele mele, blogurile mele si cine stie ce mai are...
As putea sa folosesc alt browser, incat sa stie mozilla pe unde ma dau, sa folosesc alt telefon incat nokia sa stie cat vorbesc... dar pana la urma toti stim ca o mare conspiratie globala, si ca "ei" incearca sa ne controleze.
Am putea si sa renuntam la tehnologia moderna, dar cred ca avantajele pe care ni le aduce sunt mai mari decat efortul necesar stergerii unui mesaj spam.

Dani spunea...

O stire interesanta legata de subiect http://www.hotnews.ro/stiri-revista_presei_international-8100923-universitatea-columbia-avertizeaza-studentii-isi-pun-pericol-viitorul-daca-acceseaza-documentele-publicate-wikileaks.htm

embevolter spunea...

Dani, nu stiu cat incearca marile astea companii sa ne controleze cat sa isi vanda chestii. Pana la urma asta e pretul pe care il platim ca sa le folosim aplicatiile. Ei din datele astea isi scot banii, nu? Da e impresionant cat de usor e sa fii monitorizat. Apropo de Google, uite ce porcarie au facut cu aplicatia Buzz. Daca nu erai atent si puneai yes la start, defaultul era ca iti transmiteai tot ce citeai in reader catre
toata populatia amica din google. Asa am impresia.

Intr-un fel cu Wikileaks ne-am convins ca macar apar si scurgeri de pe partea cealalta. Ceea ce e doar o țâră reconfortant pt mine.

Anonim spunea...

Vedetelor de 2 lei, care aveti nevoie de "intimitate", va recomand sa va stergeti toate conturile, pozele si ce mai aveti voi, si desfasurati-va intalnirile face-to-face, ca mafiotii. Doar asa, nimeni nu va beneficia de statutul vostru de vedete internationala, si va dispare grija ca unii vor face bani de renumele vostru deosebit.

Darie spunea...

(Ca de obicei apare cate cineva suparat si...anonim.)

Si mie mi se pare ca tot mai putin anonim devine internetul in general si intimitatea greu de realizat, dar este alegerea fiecaruia, vorba aia: Daca nu esti pe Facebook, nu existi. Pe de alta parte, sunt si avantaje, cum e sistemul de recomandari facut de google, in functie de preferintele tale.

@embe - tu ca un cronicar dibace, ai exagerat putin problema ca sa se agite un pic spiritele pe aici pe la noi prin curte. O sa bag si eu cel putin 2 articole luna asta, promit.

@Dani - mi se pare tare ca cei de la google se uita in fisierul nostru cu programarile la fotbal. Ar putea sa ne faca si rost de oameni cand nu gasim. :D

embevolter spunea...

:)anonimul cu puroiul.
Darie, nu e chiar curte aici:). Glumesc.
Eu nu resping FB, doar am cont acolo. Dar e un mijloc de comunicare diferit de intâlnirile mafiote. Pardon, față în față. Sau de mail si messenger. Și încerc să înțeleg.
Tre sa fii cu ochii in 4 mai ales cand toți termenii ăștia se schimbă destul de repede. Uite la FB cum arată "privacy terms" pe default.
http://mattmckeon.com/facebook-privacy/

Trimiteți un comentariu