RSS

Zbuciumul Greciei



Urmaresc cu interes de ceva vreme problemele cu care se confrunta Grecia. A inceput totul cu niste zvonuri privind falimentul tarii (pentru prima data in noiembrie 2009, cred). La numai cateva zile dupa aceasta, seful Bancii Nationale a Greciei a demisonat.

Au urmat dezbateri internationale cu privire la posibilitatile de a-i ajuta pe greci, discutii conduse de principalul creditor al UE: Germania. Initial nu am inteles de ce nu s-a ajuns rapid la o intelegere, atatea alte tari fiind imprumutate si ajutate. Apoi au aparut informatii conform carora Grecia a mascat ani de-a randul deficitul, prin intermediul si concursul unor fonduri internationale de investitii, prezentand astfel cifre false.

La criticile aduse in presa germana, vicepremierul grec a raspuns pe un ton surprinzator:
"Grecia a recurs la astfel de operaţiuni într-o măsură mai mică decât Italia".
Apoi a adus anumite reprosuri Germaniei pentru exploatarea din al doilea razboi mondial.
Au urmat apoi schimburi de replici in presa, cele mai interesante fiind sfaturile germanilor: grecii sa isi vanda insulele si sa se trezeasca mai devreme.

In tot acest timp au loc manifestari sociale in Grecia, mitinguri si greve impotriva reducerilor salariale si a masurilor luate de guvern si solicitate de UE.

Adevarul probabil e undeva la mijloc, se exagereaza si dimensionarea problemelor de catre presa dar nici liniste nu poate fi deocamdata.

E amuzant si in acelasi timp ofensator termenul introdus in presa financiara cu privire la grupul tarilor ce prezinta un grad mare de risc de neplata al datoriilor : PIIGS.

Darie

Linkuri:
http://www.dailyfinance.com/story/latest-legal-news-did-goldman-help-greece-defraud-the-bond-mark/19361619/

http://www.mediafax.ro/economic/italia-a-facut-eforturi-mai-mari-decat-grecia-pentru-a-ascunde-situatia-financiara-5611491

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6990351-propunere-politicienilor-germani-pentru-grecia-vindeti-insulele-greci-falimentari-vindeti-acropole.htm

http://www.realitatea.net/sfat-nemtesc-pentru-greci--treziti-va-mai-devreme_703429.html

http://en.wikipedia.org/wiki/PIIGS

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comentarii:

Anonim spunea...

Eu nu prea inteleg: ei au si turism in floare si export. Cum de au ajuns in pct asta? :-?
M-as gandi ca mai degraba o tara ca a noastra sa ajunga la o asemenea criza financiara.
Nu prea inteleg eu cum merge treaba cu economia..de unde vin banii? unde pleaca?
Au mai multi pensionari ca si noi? :P

Darie spunea...

Au consumat mai mult decat si-au permis... La noi cultura creditelor nu e asa dezvoltata, salariile sunt mai mici... Au amanat ani de zile sa raporteze situatia la zi a datoriilor. Cam ceea ce se intampla si la noi prin reesalonarile facute de banci: prelungirea duratei creditelor si micsorarea ratelor, scutiri temporare de plata etc. Din pacate pentru noi, toti banii din imprumuturi merg pe pensii, salarii si habar n-am unde. Azi s-a facut un imprumut de 1 mld de euro prin obligatiuni de stat. Sa fie suficienti doar banii, fara programe concrete de cheltuire a lor?

Dan S. spunea...

e bun...pica si bulgaria.... e doar o chestiune de timp pana recunoaste boc ca suntem si noi in rahat :)

Trimiteți un comentariu