RSS

Noi vs. Legea

Azi m-am lovit din nou de o problema care ma frământa de ceva timp.
Problema e strâns legata de traiul în spaţiul carpato-danubiano-pontic si se refera la toate neregulile si măgăriile tipic româneşti de care ne lovim zi de zi, pe strada, in trafic, la ghisee, cand mergem in vacanta, etc.
Sunt de părere ca pentru soluţionarea unor probleme de la noi de pe meleaguri cum sunt: nerespectarea tuturor tipurilor de legi (e.g. Codul Rutier), aruncarea gunoiului pe unde apucam, prostul gust, mizeria, lipsa apei şi a săpunului, distrugerea bunului public si a celui privat (al altuia nu al nostru) huliganismul, acreala unor funcţionăraşi, soluţia o deţine fiecare prin adaptarea/modificarea comportamentului propriu. (Am uitat un exemplu de temelie - hoţia).
Reformulat ar fi ca putem prin autoeducare şi prin realizarea faptului ca un anumit aspect nu e normal, sa ne schimbam intrun anumit interval de timp comportamentul.
Pe de alta parte, unii mai în vârsta vin cu argumente de genul ca "nici neamţul nu s-a născut ordonat şi cu respectul la purtător" şi ca de fapt cu legea au fost civilizaţi. Eu aici zic, ca autorităţile, legea e "instabila", şi dacă omul insista o "modelează" după chipul lui.
Ca sa fiu scurt, ridic mingea la fileu în stilul consacrat al prietenului Darie şi va provoc la nişte păreri obiective, cinstite sa vedem exact unde ne situam.
Bineînţeles, am expus doar cei doi poli intre care pendulează pentru mine problema în momentul de fata.

Florin

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 comentarii:

Darie spunea...

Dupa mine, legea e orienativa. Atata timp cat nu lezezi pe altii cred ca poti face orice. Un exemplu banal: traversez strada pe rosu daca nu vine nici o masina. Comportamentul fiecaruia e determinat de educatia primita, experientele traite, frustrari, temeri. Cred ca in Romania avem parte de o nevroza, data in special de nivelul de trai, de o masa prea mare de oameni care traieste cu venituri foarte reduse si de o serie de oameni ostentativi, deveniti foarte bogati material, fara sa fie pregatiti. Cand principala preocupare e ziua de maine, mai greu e sa te gandesti la cultura, locul de unde poate veni civilizatia. Si mai e si discutia cu TV-ul care indobitoceste...
Un lucru nu inteleg: de ce un roman aflat in strainatate la munca sau in vacanta se poate purta la nivelul de acolo, iar intors in tara redevine ignorant fata de bunul simt?

Dan S. spunea...

Darie, pentru ca el pleaca acolo pentru bani, nu pentru civilizatie. Si nu e chiar asa cum zici tu, si acolo cauta orice prilej sa faca porcarii, sa fenteze. Chiar e mandru si se simte inteligent ca ajunge sa fraiereasca (desi, in majoritatea cazurilor reuseste pentru ca 'victimele' mizeaza pe bunul simt si pe educatie). In rest, respecta legea de frica, pentru ca amenzile sunt mari si pentru ca nu exista coruptie si posibilitatea de a da mita.
Iar pentru Florin: Existenta unor legi clare, aplicarea lor (ca in germania de pilda) si mai ales adoptarea atitudinii gen, "Fii tu schimbarea pe care o vrei un lume (in Romania)" ar rezolva toate problemele. :)
p.s. 'Un lucru nu inteleg': de ce un roman, scarbit de coruptia din romania, aflat intr-o tara straina, europeana, unde are cunostinte ca se accepta mita, isi calca toate principile in picioare, se 'umileste' si se targuieste cu politistul pentru a scapa de o amenda ?
R: pentru ca mai bine platesc 50 E (mita), in loc de, sa zicem, 300E (amenda) . :)

Florin L spunea...

Imi vine sa zambesc la ultima parte a comentariului pentru ca e cu dedicatie pentru un amic comun.
Bun, lasand asta deoparte inteleg din sectiunea comentariului care ma priveste ca esti pe aceasi baricada cu mine. Tine de noi (adica de fiecare dintre noi) sa ne simtim si sa procedam in modul corect, civilizat sau legal.
Totusi aici ar mai fi si aspectul celor 7 ani de acasa, exemplul parintilor, al bunicilor, prietenilor, etc.. Aspectul asta ar fi valabil cel putin pana la 14-16 ani si nu mai e sub controlul nostru.

Dani spunea...

La faza cu romanul in strainatate cred ca e vorba de un principiu de baza al fizicii: actiune si reactiune. La bun simt raspunzi cu bun simt, dar cand ai parte de mitocanie tinzi sa raspunzi cu acceasi moneda. Chiar si un amic comun care militeaza pentru "bun simt si responsabilitate" - vorba reclamei - tinde sa jigneasca pe cei care gandesc diferit de el sau nu gandesc.
Eu personal actionez mai mult in spiritul legii decat in litera legii.
Revenind la articol, solutia la problema o vad venind din EDUCATIE. Un copil ia exemplu parintii si ceea ce vad parintii ca valori. Daca un parinte promoveaza non-valori copilul va tinde sa devina mai degraba Sorinel de aur, Mutu sau Basescu decat un Angus Young, Lampard sau Obama.

embevolter spunea...

E educatia, de acord cu Dani. Regulile nu ne fac mai civilizati, scoala si parintii, da.
'Romanul in strainatate' e o specie mai diversa si complexa, totusi:). Intre criminali si oameni de inalt rafinament avem toata gama, nu ?

Florin L spunea...

Devine clar ca EDUCATIA are rolul principal. Totusi nu trebuie sa neglijam nici aspectul usturimii la buzunar (cauzata de lege). Acest aspect nu-i afecteaza decat pe foarte putini dintre noi. Daca legea se respecta si amenda e grasa se poate face si asa civilizatie.
Acum, facand o paralela: pe pacientul-fumator (suspect de bacilul Koch) il poti certa ca cere tigari de la medic, dar medicului ce-i faci daca acesta ii si da tigarile pe care pacientul le cere ? (referitor la comentariul lui Dan S. cu privire la 50E vs. 300E). Cred ca medicului ar trebui sa i se ridice instant si irevocabil dreptul de libera practica :). Binenteles fumatorul-pacient trebuie sa ramana internat pana la refacerea completa :)

Dan S. spunea...

Eu tind sa cred ca AUTOEDUCAREA are o pondere considerabil mai mare decat educatia primita in familie sau, cum zicea MB, la scoala (haha). Cei sapte ani de acasa cantaresc greu, insa totul depinde de individ. Profesorul N. Jurcau (il tineti minte cu totii) gandea cam la fel, e foarte important modul de a gandi,de a vedea lucrurile, a distinge ce e bine sau rau (relative totusi), a recunoaste valori sau nonvalori, in construirea unei personalitati.
Educatia prmita in familie nu e decat inceputul. Depinde de noi cum o continuam si pe ce 'carari' ajungem.
Numai bine!
p.s. apropo de prietenul comun care jigneste, va transmite bucuria lui, ca, momentan, tara pare sa scape de un gunoi :) POC!

Anonim spunea...

Cred ca amenzile si frica pot reusi ceea ce nu au reusit parintii sau educatia sau autoeducatia :).
Am auzit urm poveste de la o prietena care a fost in concediu inafara si la intorcere a luat o romanca cu masina sa o aduca in tara.
Cat timp au fost pe teritoriu strain cica gagica era super educata: tinea pungi, sticle, ambalaje ramase in masina pana gasea un cos de gunoi unde sa le puna.
Cand au intrat in Romania avea la ea o sticla de 0,5 de apa goala... a deschis geamul de la masina si a aruncat-o in camp :D. Socata prietena mea a intrebat-o "Dar ca faci?!!..ca pana acum ai aruncat frumos totul la gunoi...ce te-o apucat acum?".
Raspunsul tipei: "Da, dar pana acum stiam ca primesc amenda daca arunc mizerie...in Romania nu-i stres...nu-mi da nimeni amenda".
Deci unde bunul simt nu exista ...se poate rezolva cu amenda :).

Dani spunea...

Amenzile reprezinta educatia pentru cei care au trecut de cei 7 ani de acasa si de scoala si pe care "nu-i frumos" sau "nu e bine" nu-i mai atinge.
Autoeducarea... pentru asta trebuie sa ai o deschidere, sa constientizezi ca ceea ce faci nu-i bine si/sau ca ai putea sa faci ceva sa fie mai bine (pentru tine si pentru ceilalti). Nu e vorba doar de respectarea legii scrise ci si de legea bunului simt.
Un exemplu legat de trafic (exagerat poate) ar fi folosirea bicicletelor pentru drumurile scurte (3-5 km) - cei care au vizitat un oras civilizat (Paris, Amsterdam, Viena, etc) stiu care ar fi avantajele.

Dan S. spunea...

Da, e de folosit bicicleta pentru drumuri scurte (sau watever) intr-un trafic unde biciclistul are conditii decente si unde este respectat.

Dani spunea...

Mergand pe aceeasi idee si exagerand un pic as putea spune acelasi lucru despre cresterea cainilor/pisicilor in apartament (is de crescut animale in apartament intr-un oras care ne ofera conditii sa le plimbam, medici sa le tratam, concetateni care nu arunca cu pietre dupa ele, etc.)
Din pacate/fericire ne-am nascut in Romania si trebuie sa ne adaptam la ce avem din toate puctele de vedere.

Manu spunea...

Darie, Iti zic eu de ce...pentru ca la noi se poarta spiritul de turma mai mult decat oriunde.Regretabil intr-adevar, insa greu de contracarat. Aerul romanesc pur, are ceva animalic.Dar in sensul cel mai rau posibil.

Trimiteți un comentariu