RSS

Vers si muzica - mailul I catre profa de franceza (traducere)

"...
Muzica ta e magnifica si stiam asta dinainte pentru ca am ascultat atatea fragmente memorabile la curs (scriu ascultand Pierre Perret - Lili). Singura piesa de pe CD pe care o cunoasteam este La confession.

Ti-am atasat Maria Tanase - Malédiction d'amour, un fel de Edith Piaf a Romaniei pe care am descoperit-o doar in ultima vreme (a cantat si cateva piese in franceza). E folclor, stii, si e din nefericire previzibil ca amorul liber nu e inscris tematic in repertoriu. In Aseară ți-am luat basma, traducand o strofa (Hier soir je t'ai pris un fichu/ Mais tu ne le portes pas aujourd'hui. / Lequel qui te prendrait un autre/ Fais-lui se déchirer de même façon!), vei remarca aceeasi drama. Totusi, exista si piese la fel de efervescente, fara tragedia amorului chinuit (Bun e vinul ghiurghiuliu sau C'est bon, le vin rouge).

Iti spuneam ca ascult multa muzica in limba engleza. Ma gandesc imediat la doua motive: cultura pop americana foarte influenta pe vremea copilariei mele si impotenta muzicii romanesti. Toate astea imi provoaca o mica criza de identitate muzicala acum, dar alta data pe tema asta. Acum as incerca sa definesc relatia mea cu muzica romaneasca.

Inainte de revolutia romana (aveam 7 ani pe vremea aia), timp de 30 de ani, principalul gen muzical era muzica usoara (mot-à-mot: musique facile). Un exemplu, aici. Era cea mai televizata si populara muzica de la noi. Dar era falsa (aceleasi povesti naive si stupide), standardizata, cu o productie melodica in genere proasta, deci fatalmente usoara. Cu toate astea multi tineri de pe vremea aia au imbratisat folkul si rockul care insa s-au stins incetisor inspre ultimii ani de comunism. Cea din urma a fost muzica noastra 'adevarata', care vorbea si despre oameni reali cu probleme reale, era sincera si de calitate decenta, desi handicapata de un element esential: libertatea deplina de expresie. Nu sunt un mare fan al genului, doar Timpuri Noi au ramas printre preferintele mele actuale, cu cateva piese. Imi mai amintesc de cateva trupe decente de dupa 90 ca Sarmalele reci sau Vank.

Artiste ca Maria Tanase, Aura Urziceanu, Romica Puceanu sau Anca Parghel nu sunt foarte cunoscute dupa '90 si aproape uitate cand, in adolescenta, imi atingeau sensibilitatea muzicala casetele audio, MTV, Atomic si radioul. Acum ma fascineaza.

Cantaretii contemporani nu-mi ofera foarte multe in momentul asta. Ascult cateodata (rar, e drept) jazz romanesc, muzica tiganeasca (un grup extraordinar care a cantat la Flagey), Kumm (un grup de pop-rock care a scos un singur album in lb romana) si Ada Milea(o artista fantastica si deosebita - aici si aici). Ahh, si recent incep sa descopar opera - un cantec interpretat de Angela Gheorghiu.

A fost un exercitiu bun. Dar, cu toate astea, ascult mai multa muzica in limba engleza care e inca si mai diversificata. Iti spuneam ca ascult mai degraba o specie de pop decat rock. Ar fi adevarat, poate, daca nu punem The Velvet Underground si Lou Reed. Dar asta intr-un episod urmator daca interesul e inca acolo.

Te pup,
Bogdan

..."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comentarii:

Darie spunea...

embe,
comparatia pe care o faci tu e din start handicapata. Sa compari muzica romaneasca cu muzica in limba engleza sau franceza e ca si cum ai compara literatura noastra cu cea universala.

Muzica romaneasca, acum, dar si cu 40 de ani in urma incearca sa copieze ceea ce au inventat altii, nu ca ar fi neaparat rau(vezi formatiile hip-hop de dupa 90, chiar si folkul si rockul au imitatiile lor). Ceea ce a fost original a iesit in evidenta, s-a afirmat fara probleme si in strainatate. Ma gandesc la Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, Dumitru Farcas, din sfera populara. Cei amintiti de tine ies din tipare, au si ei ceva diferit prin care se remarca. Formatiile noastre Rock, chiar daca imi plac, nu le pot compara cu cele din Rockul Mare. Ar fi si absurd.
In concluzie, diferenta dintre muzica romaneasca si cea in engleza e tot atata cat diferenta dintre limba romana si limba engleza, dar asa cum vorbind romaneste, ascultam si muzica romaneasca.Musai.

embevolter spunea...

nu cred ca am facut o comparatie cu nimic. vreau mai multa muzica romaneasca. recomandari ?

Trimiteți un comentariu