RSS

Recomandare film - Anticristul

Controversat film al festivalului de la Cannes in 2009. Creat de un scenarist-regizor aflat intr-o mare depresie: Lars von Trier, care si-a pus intrebarea daca va mai putea regiza vreodata un alt film. Imaginile poate prea socante ascund simboluri greu de descifrat.
Intr-o interpretare la prima vedere a filmului, subiectul pare banal: un cuplu care isi pierde copilul intr-un accident stupid se retrage la o cabana in padure pentru a-si reface moralul grav afectat.
La o privire mai atenta se ivesc cel putin doua indicii: cele doua personaje principale nu au un nume explicit in film; padurea unde se retrag se numeste Eden. Cea mai plauzibila interpretare mi s-a parut simbolizarea unei intoarceri a lui Adam si Eva in Rai. Privind filmul din acest unghi, scenele, unele de o duritate iesita din comun si de o expresivitate extrema, altele aparent prea fanteziste(o vulpe care vorbeste) incep sa devina de inteles.
Chiar daca numele este unul impresionant, scenariul nu mi s-a parut sa lezeze in vreun fel crestinismul sau biserica si nu cred ca poate fi privit altfel decat fictiune.
Este nerecomandat minorilor si celor prea fricosi.
Vizionarea acestui film mi-a provocat durere de cap, frica si meditatie, dar a meritat.
Resurse:
Darie

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comentarii:

cris spunea...

si mie!!!...AU

embevolter spunea...

La Cannes controversa s-a datorat unor voci care au urlat ca filmul este mai degraba pornografic. Ei au vazut scenele deosebit de deranjante drept violenta de dragul divertismentului.
Eu nu sunt de acord cu vocile astea.

structuri spunea...

Din pacate comentariul de mai sus se ridica la nivelul televiziunii OTV.
Simbolismul in arta este in ziua de azi este o badaranie, aceasta tehica aprtiniind unor perioade din istoria artei de mult trecute.
Ar fi fost de dorit s-a "leseze " crestinismul si "biserica" o institutie care de-a semenea prin structurile si functiunea sa, este depasita ba chiar daunatoare societatii.
Faptul ca filmul ti-a provocat frica, este o problema personala ce nu are de-a face valoarea artistica a acestui film.
Sper s-a nu te superi ca sint asa direct in exprimare dar nu vreau s-a folosesc acel limbaj de lemn, snob si conform in care totul duce la moralul dublu. Direct, punk. Daca vrei sa raspunzi fa-o pe blogul meu. www.artmovies.tk

Trimiteți un comentariu