RSS

Valentin Ceausescu si operele de arta

"Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, miercuri, - 17.12.2008(n. mea) - ca cele 15 tablouri şi obiectele de porţelan şi de argint, confiscate familiei Ceauşescu, să fie restituite fiului moştenitor al cuplului dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu."

(sursa: http://www.mediafax.ro/social/muzeul-national-de-arta-obligat-sa-restituite-15-tablouri-lui-valentin-ceausescu.html?1688;3665915)

Este vorba de tablouri realizate de artisti autohtoni importanti (Victor Brauner, Theodor Pallady), dar si de cateva schite de Goya.

Ce parere aveti ?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comentarii:

Alex spunea...

Interesant subiect.

Nu cred ca e suficient sa ne rezumam la cazul concret prezentat acum de MB. Intotdeauna m-am intrebat care este "momentul 0 al proprietatii bunurilor" ?

Pentru ca odata stabilit acest moment, putem presupune ca incepand de atunci, nimeni nu si-a dobandit bunurile/averea prin confiscare abuziva si comportament dictatorial.

Daca nu stabilim acest moment, atunci ajungem la o judecata de genul urmator: vine o ruda de-a lui Menumorut cu o piele de vitel cu care dovedeste ca ar fi mostenitorul teritoriului dintre Tisa si Mures. Ce facem ? Ce-i dam inapoi ?

Nu stiu exact legea actuala, dar la fel cum fiscul te poate intreba cu ce bani ti-ai facut casa de 1 milion de euro, tot asa te poate intreba cu ce bani ai achizitionat anumite bunuri (in cazul nostru tablouri).

Ar fi interesant sa vedem un bilant contabil al veniturilor legale ale familiei Ceausescu

embevolter spunea...

Da, eu as fi curios sa aflu justificarea hotararii judecatoresti. Procurorii pp ca s-au axat pe provenienta cel putin indoielnica a bunurilor dar, citeam undeva, si pe faptul ca nu exista niciun document care sa ateste achizitionarea lor. Mie mi se pare aiuritor ca i se permite lui Valentin Ceausescu sa intre in posesia unor bunuri care, se stie, nu erau accesibile nimanui pe vremea dictaturii.

Inca o nedumerire. Mi se pare mie sau subiectul n-a fost mediatizat aproape deloc?

Alex spunea...

eu am aflat de la tine :)

in rest n-am vazut vreo stire, dar nici n-am cautat

Darie spunea...

Subiectul a fost mediatizat pe toate posturile la stiri acum cateva zile. Talk-show-uri nu cred sa se fi facut totusi. Din ce am inteles, tablourile au fost date spre folosinta familiei Ceausescu de catre muzeul de arta, acum multi ani.

Decizia judecatorilor s-a bazat pe un proces verbal vechi de 50 de ani, care atesta acest lucru. Nu inteleg ce au avut in minte sa le dea lui Valentin .Au fost bunuri in folosinta familiei si nu cadouri sau achizitii personale.

Trimiteți un comentariu