RSS

De ce?

Dupa cum multi dintre noi stim, un mare artist al tarii noastre, Cristi Minculescu, sufera de o boala destul de grava si urata si necesita o operatie destul de costisitoare, costul ridicandu-se la aproximativ 85000 euro. Pana aici nimik special, toate operatiile sunt foarte scumpe.
Ieri am auzit la stiri :

“Costurile transplantului de ficat in cazul lui Cristi Minculescu, vocalul trupei Iris, care va fi operat in Germania, vor fi suportate din Fondul National de Asigurari de Sanatate, a anuntat marti Ministerul Sanatatii, citat de Mediafax.

"Am discutat in aceasta dimineata cu sotia domnului Minculescu si i-am spus ca, impreuna cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, am gasit solutiile legale ca transplantul de ficat care se va efectua in clinica din Germania sa fie decontat din Fondul National de Asigurari de Sanatate", a declarat Ion Balzac, ministrul Sanatatii.”

Pare o veste foarte buna, si ar merita salutata, dar stau si ma intreb de ce oare numai in acest caz? De ce oare copiii bolnavi de leucemie nu sunt ajutati, nu li se acorda nici o sansa la viata. De ce oare pentru ei statul roman nu gaseste nici o solutie? De ce oare sunt liste interminabile de “oameni de rand” care asteapta un ajutor si nu primesc nimik? Oare pentru simplul fapt ca nu sunt vedete?
Este o rusine ceea ce se intampla si o lipsa mare de respect pentru cei care se zbat pe patul spitalelor fara nici o sansa de a primi un ajutor din partea statului roman. Repet, e bine sa fie ajutat omul, dar sa fie ajutat si daca nu se numeste Cristi Minculescu.

Punct.

Jumpy.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comentarii:

Dani spunea...

Exista mai multe pucte de vedere asupra situatiei.
Orice roman care plateste contributiile la CAS in Romania are dreptul la asistenta medicala pe tot teritoriul Europei in aceleasi conditii ca si cetatenii tarii in care te aflii (daca are cardul european de sanatate valabil).
De pe site-ul CEASS (www.ceass.ro):
"Ma gandesc ca merg in alt stat membru pentru tratament medical. Pot sa folosesc Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate in acest caz?
Nu. Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate acopera doar ingrijirile medicale care "devin necesare din punct de vedere medical in timpul sederii pe teritoriul altui stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata prevazuta a sederii". Cu alte cuvinte, aveti dreptul la orice tratament medical si ingrijiri pe care starea dumneavoastra de sanatate le necesita pentru ca dumneavoastra sa puteti sa va continuati sejurul in conditii medicale sigure. Asadar nu veti fi obligat sa va scurtati vizita pentru a va intoarce in tara pentru a urma tratamentul. Totusi, Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate nu va acoperi cheltuielile daca mergeti in alt stat membru cu scopul precis de a beneficia de tratament medical. Daca doriti ca, cheltuielile tratamentului dumneavoastra sa fie suportate in conditiile stabilite de Regulamentul CE nr. 1408/71 privind coordonarea regimurilor de securitate sociala, trebuie ca mai intai sa obtineti acordul institutiei de asigurare de sanatate - Formularul E 112 - (Articolul 22(2) a Regulamentului 1408/71)"

Anonim spunea...

Daca intr-adevar e asa cum zici, de ce a fost nevoie de ordonanta de urgenta pentru a primi acesti bani?
Is niste minciuni gogonate...numai cine trebe e ajutat in tara asta.

Dani spunea...

Da, sunt de acord ca sistemul sanitar nu functioneaza corect in Romania si ca sunt probleme mari, oamenii mor in spitale, stai la cozi interminabile (pentru cardul de mai sus am stat la coada de 2 ori cate 1 ora plus o vizita in care sa vad cand au program - 2 ore pe zi).
Prin postul de mai sus nu am vrut decat sa prezint punctul de vedere al CAS-ului. Nu stiu cum a obtinut Minculescu formularul sau cine a platit interventia chirurgicala a lui Basescu de la Viena.

Alex spunea...

Oamenii nu au fost si nu vor fi niciodata egali. Daca se intampla sa pateasca cineva ceva si are nevoie de tratament special de care nu poate beneficia in Romania, nu cred ca se asteapta cineva ca statul roman sa-i sara in ajutor.

Statul nu va putea niciodata sa aiba un comportament echidistatnt, pentru ca statul egal oamenii care il conduc. Iar oamenii sunt subiectivi.

Pentru a generaliza, statul nu e echidistant nu doar in medicina ci in orice domeniu (cea mai buna dovada e administratia publica - daca esti din partidul de la putere, iti merge bine, daca nu, ghinion).

Revenind la subiect, "statul" (a se citi un functionar public) a decis sa-i dea cantaretului banii necesari operatiei. Poate fi justificat oricand drept un act de sustinere a "valorilor neamului", de sustinere a unei persoane "care a facut ceva pentru tara noastra"...explciatii destul de vagi, nu exista o metrica dupa care sa spunem, omul asta a facut/nu a facut ceva pt tara.

Probabil cantaretul in cauza avea banii necesari sa suporte singur costul operatiei, in schimb ce alti pacienti nu au avut resurse, statul nu i-a ajutat si in consecinta au decedat.

Ce incerc eu sa zic este ca e inutil sa ne asteptam la un tratament egal din partea statului.

Anonim spunea...

Just. Am scris si eu pe tema asta, este o magarie.

Trimiteți un comentariu