RSS

Ziua nationala si imnul

In ultimii ani au fost dezbateri destul de aprinse in privinta zilei de 1 decembrie, ca zi nationala. Cei mai multi contestatari pur si simplu isi doresc sa sarbatoreasca vara, decembrie fiind o luna prea friguroasa pentru festivitati in aer liber. Oricat m-am gandit la o alta data in istorie care sa insemne mai mult decat 1 dec. 1918, nu am gasit. Poate revolutia din 89 sa concureze, fiind un eveniment mai intiparit in memoria tuturor. Dar factorul anotimp nu este respectat nici in acest caz. Se pare ca evenimentele marcante ale poporului nostru se intampla iarna. Peste 50 de ani, cand unii vor dori o alta data istorica pentru ziua nationala, se vor gandi la data aderarii la UE, dar tot iarna s-a intamplat si asta.

As schimba imnul national, insa. "Desteapta-te romane" e un cantec dificil de intonat, cu o melodie destul de lenta si cam lipsit de optimism. Sunt convins ca daca s-ar face un concurs, s-ar putea gasi versuri si melodie pentru un imn mai bun. Zic si eu asta, pe cand au invatat si sportivii romani sa il cante, dar nu prea mai au motive...
Stiu ca sunt probleme mai arzatoare in Romania, dar pentru a marca momentul zilei ar fi interesant de stiut ce parere aveti despre cele doua situatii.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comentarii:

Dani spunea...

Deoarece memoria nu m-a ajutat cu gasirea unei date mai bune pentru ziua nationala am intrat pe wikipedia unde in am gasit ziua de 13 iulie 1878: Tratatul de la Berlin: Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru şi România devin complet independente de Imperiul Otoman. Tot 1 decembrie 1918 e mai bine aleasa ca zi nationala, parerea mea.
In legatura cu imnul... e cam greu de intonat si un pic pesimist. Fostul imn, Trei culori, avea un ritm bun, poate cu versurile schimbate, desi ne-ar aminti de perioada comunista. Dar sunt alte cantece pariotice care ar putea fi imn: Hora unirii, Treceti batalioana romane Carpatii, etc.

Alex spunea...

O data mai semnificativa in istoria Romaniei nu exista ! Poate doar cea de la 1600, dar e acelasi lucru. Mi se pare putin absurd ca alegerea zilei sa fie legata de anotimp.

Imnul e ok. Nu mi se pare greu de intonat. A fost ales in contextul din 89 cand "desteptarea" romanilor era necesara. Cand il intonezi (la un meci de fotbal de ex) fiorul e prezent, deci are cele necesare unui imn: sa fie taios, motivant. Intr-adevar cel mai datator de fior este (pt mine) "Treceti batalioane romane Carpatii" dar parca e prea dur.

Trei culori era destul de anost...il cantam precum orice alt cantec din repertoriul serbarii de la gradinita.

O melodie mai "comerciala" nu cred ca se preteaza romanilor: am fost o natie asuprita, e normal sa ai un imn care sa "muste". Nu poti avea un imn precum italienii...n-ai cum

embevolter spunea...

De acord cu Alex la cele 2 puncte. Putem sa sarbatorim altele vara, dar nici un eveniment nu bate 1 decembrie.
Tin doar sa precizez ca imi place imnul Spaniei: n-are versuri si transmite fior cat incape. La fel imnul Europei. Parca versurile imnurilor incep sa fie din ce in ce mai desuete in comparatie cu timpurile.

Trimiteți un comentariu